Wat is basisschool onderwijs?

In Nederland heeft elk kind het recht om naar school te gaan. Sterker nog, er geldt een leerplicht tot 18 jaar in Nederland. In dit artikel vind je meer informatie over bassischool onderwijs en hoe dit in zijn werking gaat. Ben je benieuwd naar deze informatie? Lees dan snel verder!

Groep 1 tot 8

Elke kind begint op de kleuterschool en zal vanuit daar doorstromen naar groep 1 of 2 van de basisschool. Kinderen zijn dan rond een leeftijd van 5 jaar. Afhankelijk van de maand waarin je kind is geboren is je kind een vroege of late leerling. Wanneer je kind een late leerling zal hij of zij iets ouder zijn dat de andere kinderen uit de klas. Is je kind een jonge leerling, dan is hij of zij een aantal maanden jonger dan gemiddeld. Na groep 2 zal een kind doorstromen naar groep 3. In deze klas begint het niveau van het onderwijs iets te vorderen.

In groep 1 en 2 leren kinderen vooral om met elkaar te spelen en zullen ze leren hoe ze moeten knutselen en simpele puzzels moeten oplossen. In groep drie beginnen de kinderen met het leren schrijven en lezen op een laag niveau. Wanneer de kinderen doorgaan naar groep 4 zullen ze beginnen met rekenen. Optellen en aftrekken is een van de dingen die ze geleerd zal worden. Elke schooljaar wordt steeds lastiger voor kinderen en aan het eind van groep 7 en 8 zal er een beoordeling worden gegeven aan de kinderen. Met deze beoordeling kunnen de kinderen een basisschool uitkiezen die past bij hun niveau.

Speciaal onderwijs

Naast reguliere basisscholen zijn er ook basisscholen voor speciaal onderwijs. De doelgroep die valt onder speciaal onderwijs zijn kinderen met en chronische ziekte, autisme, stoornissen zoals zware ADHD of andere beperkingen. Op dit speciale onderwijs wordt er op een andere manier les gegeven. Een manier die beter past bij de behoefte van deze kinderen. Ook de kinderen die de basisschool tijd volgen op speciaal onderwijs gaan rond hun twaalfde jaar naar het voortgezet onderwijs.

Onderwijs voor hoogbegaafden

Is jouw kind slimmer dan gemiddeld? Dan is er ook nog onderwijs voor (hoog)begaafde kinderen. Vaak is dit type onderwijs onderdeel van de reguliere basisscholen. Begaafde kinderen zullen tijdens sommige lessen of na school een extra curriculum krijgen waarin ze extra worden uitgedaagd. Dit zal ze helpen iets te kunnen doen met hun slimheid en zal helpen tegen verveling in de klas. De klassen voor deze hoogbegaafde kinderen worden ook wel plusklassen genoemd. Een school kan zelf een curriculum maken waarin ze de kinderen uitdagen, of kunnen plusklas lesmateriaal voor hun lessen inkopen. Een van de aanbieders voor plusklas lesmateriaal is Plusjeklas.nl. Met deze lessen van Plusjeklas leren de kinderen meer over natuurkunde, onderzoek doen en over ondernemen. Dit zijn slechts een aantal onderwerpen die aan bod komen bij hun lesmateriaal.

Kwaliteit basisonderwijs in Nederland

De kwaliteit van het basisonderwijs in Nederland is erg hoog. De overheid zorgt ervoor dat het onderwijs niveau dusdanig hoog is dat elk kind goed wordt voorbereid op hun toekomst. Meer informatie over de kwaliteit van het onderwijs in Nederland vind je op de website van de rijksoverheid.

logo

Contact Info

Bereikbaar op doordeweekse dagen van:

9 uur t/m 17 uur

Weekend dicht

Copyright 2020 ALPHA-ICT ©  All Rights Reserved